10è aniversari del Memorial Lluís Companys a Sabadell

10è  aniversari del Memorial Lluís Companys a Sabadell

Ara fa 10 anys, algunes entitats i persones a títol individual van respondre a una convocatòria feta des d’ERC Sabadell. L’objectiu que ens vam plantejar va ser donar relleu i dignificar la commemoració de l’afusellament del president Companys i especialment recuperar tot el que estigués relacionat amb la seva vinculació amb Sabadell.

D’aquella primera trobada en va sorgir una plataforma que es va anomenar Memorial Lluís Companys a Sabadell, i els seus primers passos van ser alhora de recuperació de la memòria històrica i de reivindicació: aquell 2011 es va organitzar un acte central que va comptar amb una glossa de la figura del president Companys a càrrec de l’historiador Eduard Masjoan i la pintada d’un mural a sortida de la C-58 a l’alçada del Barcelona Moda Centre.

Any rere any, més entitats de la ciutat s’han adherit al Memorial, fins a un total de 28 i simultàniament, en cada edició, un grup de treball autoorganitzat programava els diferents actes. L’any 2015, amb motiu dels 75 anys de l’afusellament de Lluís Companys, el Memorial va oferir una programació especial que va incloure, entre moltes altres activitats, una marató de la Viquipèdia i una visita al Centre d’Interpretació Lluís Companys al Terròs. I també aquest any el Memorial va assolir un altre dels seus objectius: l’acte central va passar a ser un acte de ciutat, amb el compromís del consistori de la ciutat de participar activament en la seva organització.

El Memorial ha esdevingut no només un espai de treball sobre Lluis Companys sinó també un espai de confluència de persones i entitats de sensibilitats molt diverses però que, malgrat discrepàncies i diferències, han estat capaces de treballar plegades durant deu anys en la recuperació de la nostra memòria col·lectiva.

Des d’aquí un fort agraïment a totes les associacions, entitats i persones que, en un moment o altre, han col·laborat amb el Memorial i han fet que, any rere any, coneguéssim millor una figura cabdal de la nostra història. Sense la seva participació desinteressada, el Memorial no hauria estat possible.

Recull de 10 anys de Memorial

Han passat pel Memorial i ens han aportat tots els seus coneixements Eduard Masjuan, Josep Cruanyes, Martí Marín, Toni Bou, Jordi Pomés Vives, Oriol Dueñas, Plàcid Garcia-Planas i Arnau González i Vilalta.

Hem comptat amb acompanyaments poètics, musicals i artístics a càrrec de Roc Casagran, els actors Agustí González (Teatre del Sol), Mikel Serra (Teatre Taxa), Carles Tricuera (Teatre La Bàscula) i Jaume Pont (Teatre Sant Vicenç); l’escriptor David Vila i Ros, la poetessa  Cèlia Nolla, el quintet Entrecordes, la rapsoda Lídia Guarch, i els músics Guillem Pareja (violoncel·lista), Anna Muñoz (violinista), Adrià Puigcerver (violoncel·lista); els Bastoners de Sabadell, la coral El Poble que Canta, el grup musical Els Notes i la companyia teatral Tres Homes Grossos.

Hem pogut visitar diverses vegades l’edifici que va ser la seu del Cercle Republicà Federal de Sabadell, i també vam poder anar al Centre d’Interpretació Lluís Companys al Terròs. També hem pogut recórrer i conèixer millor, gracies a la col·laboració de la UES, els diferents punts de Sabadell vinculats amb la vida del president Companys.